Har du opplevd å finne yndlingsfargen i hos fargehandelen – men så opplevd at den ble helt feil på veggen hjemme? Med riktig belysning hjemme kan du hindre at det skjer igjen.

Riktig lyssetting virker ikke bare inn på stemningen i et rom, det virker også inn på hvordan vi oppfatter farger. Fargene lar seg påvirke av andre farger i nærheten. Plasserer vi en farge mot en lys bakgrunn, virker den mørk. Setter vi samme fargen opp mot en mørk bakgrunn, virker den lys. Det kan være vanskelig å tro at det er samme fargen vi ser på. Slik oppfører alle farger seg. Jo mørkere bakgrunnen er, desto mer hvithet ser fargen ut til å inneholde.

– Belysningen har mye si for hvordan du opplever fargene i et rom. Har du pærer med et blåskjær i seg eller har du lyspærer med en mer gultone i seg, vil fargene i rommet oppfattes på to forskjellige måter, forklarer Bente Ledal Valseth hos Bentes Belysning.

Gjengivelse av farger

Farger er barn av lys. Uten lys, ingen farger. I mørket er alle katter nettopp grå. Det er lyset som får fargene frem. Når det er sagt, er det ikke alle lyskilder gjengir farger like godt. Hvis du ser på en fargerik gulvmatte eller tapeten på veggen under ulike lyskilder. Da kan du se at noen lyskilder fremhever de varme fargene, mens andre lyskilder de kalde fargene.

Hva gjør lyset med fargene

Fargene vi oppfatter, er kort og greit elektromagnetiske bølger som reflekteres fra flaten vi ser på. Skal vi oppfatte rett farge, betyr det at lyset som faller på flaten må inneholde de rette bølgene. Vi har satt sammen en liten oversikt over hva de forskjellige lyskildene gjør med fargene du ser.

  • Dagslys er den beste og mest fullstendige lyskilden vi kan få. Det inneholder alle synlige bølgelengder. Når øyet ser dem sammen, oppfatter vi det som hvitt eller nøytralt lys. Men dersom vi bryter lyset gjennom et prisme, ser vi at det består av forskjellige farger.
  • Glødelamper egner seg godt til interiørbelysning. De har en tilnærmet perfekt fargegjengivelse. Ulempen er at svært mye av energien går bort som varme.
  • Halogenlamper har den beste fargegjengivelsen av våre kunstige lyskilder. De har evne til å fremheve effektfullt malerier, tekstiler og detaljer. Det er for øvrig forbudt å produsere halogenpærer i dag – men de finnes fortsatt i butikk så lenge varelageret rekker.
  • Lysrør finnes med lys i mange fargetemperaturer. Ikke alle gjengir farger godt. Fullfargerør gir det beste lyset for hjemmebruk. Har du flere lysrør, pass på å få samme fargetemperatur.
  • LED står for «light emitting diode». Det er ørsmå lyskilder som brukes mange sammen til lamper for hjembelysning. De bruker lite energi og har ekstra lang varighet. LED-lys kan ha mange farger. «Nøytralt» lys finnes både i en kald og en varmere tone.

Husk: Hvite flater på vegger, i tak, kanskje også på gulvet, reflekterer maksimalt med lys. Et rom fargesatt med mørke farger, vil derimot «sluke» lyset og kreve langt mer av kunstig lyssetting.